Új Széchenyi Terv

Current Style: Szabványos

Gazdaság helyben II - Védegylet konferencia

köszsz logo

Gazdaság helyben II

Pénz, etika, felelősség

 

Időpont: nov. 29-30.

 Helyszín: Magnet Magyar Közösségi Bank

1062, Budapest, Andrássy út 98

 

Hogyan lehet egy vállalkozás gazdaságilag fenntartható és környezettudatos is egyszerre?

Mik a magyar foglalkoztatás legfőbb problémái? Hogyan tud munkahelyeket teremteni a zöld szféra? Mik azok az adományboltok, és hogyan működnek Magyarországon?Milyen lenne egy társadalmilag felelős mezőgazdaság?

 

A Védegylet novemberben folytatja nagysikerű gazdaság helyben című konferenciasorozatát. Az ősszel a foglalkoztatási problémákat, a pénzügyi szektor felelősségét, az értékorientált vállalkozások témáját járjuk körül. Vendégeink lesznek Magyarországon működő adományboltok, társadalmi vállalkozások a mezőgazdasági szférából Magyarországból és Svájcból, illetve, vállalkozások melyek az újrahasznosítással foglalkoznak.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezésüket legkésőbb november 27.-én  24hig várjuk az eszter@vedegylet.hu címre

 

 Nov. 29

 

 11-12:30  Foglalkoztatási problémák a magyar gazdaságban

 Bartha Attila (MTA TK Politikatudományi Intézet), Papp József (Budapesti Corvinus Egyetem)

 

Miért alacsonyabb a foglalkoztatás nálunk, mint a régiós országokban? Miért nem tudtak a multik elég álláshelyet létrehozni? Hogyan lehetne erősíteni a kis- és középvállalati szektort? Igaz-e, hogy rugalmatlanok a magyar munkavállalók, és ha igen, akkor abban van-e felelőssége az oktatási rendszernek vagy éppen a közösségi közlekedésnek? Másszóval milyen közszolgáltatásokat kellene fejleszteni a foglalkoztatás javulása érdekében?

Moderátor: Boda Zsolt (Védegylet)

 

12.30-14:00 Ebédszünet

 

 14-16:30 A pénzügyi szektor felelősége

 Berlinger Edina (Budapesti Corvinus Egyetem), Felcsuti Péter (bankszakember), Fabian Molina (Jungsozialisten Kanton Zürich)

 

A bankszektor megítélése a 2008-as pénzügyi válság óta különösen ellentmondásos szerte a világban, de Magyarországon különösen. Mi ebben a bankok felelőssége? Igaz-e, hogy a bankok extraprofittal dolgoznak a termelő szférához képest? A bankok segítik, vagy megbénítják a reálszférát – illetve minek kellene teljesülnie ahhoz, hogy inkább az utóbbi hatás érvényesüljön? Hiteleznek-e a bankok a kisvállalkozásoknak? Mit kell tenniük a bankoknak, hogy működésük megfeleljen a társadalmi felelősség elvárásának?

 

Moderátor: Boda Zsolt (Védegylet)

 

 

16:30-18:00  Értékorientált vállalkozások

 

Győri Zsuzsanna, Gross András (Medence Csoport), Czafrangó János (Erste Bank, Good Bee, programvezető)

 

Mik azok az értékorientált vállalkozások? Lehet-e etikusan és környezetbarát módon működni anélkül, hogy csődbe menne a cég? Mik ennek a feltételei? Segíti-e a hazai jogi környezet ezen vállakozások működését? Hányan vannak ők és milyen értékek alapján működnek? Lehet-e ez általános gazdálkodási modell, vagy szükségszerűen csak a kivételek lehetnek?

Moderátor: Kovách Eszter (Védegylet)

 

 Nov. 30.

 

10-12:00 Társadalmi vállalkozások a mezőgazdaságban

 

A mezőgazdaság felelősségvállalás szempontjából különleges szektor, hiszen termelőeszköze maga az élő természet, eredménye pedig mindennapi betevőnk. A szekció előadói mind olyan kezdeményezéseket mutatnak be, ahol a környezet tiszteletben tartása „csak” az alap volt, és a felelősségvállalást szűkebb vagy tágabb környezetük különböző hátrányos helyzetű társadalmi csoportjainak – fogyatékosok, fiatal munkanélküliek, romák - bevonásával tették teljessé.

 

Ébner Gyula, (biotermelő) Claude Mudry, (Jardin de Cocagne), Svájc; Üveges Gábor, (Bioszentandrás program) Vidák Miklós,( Galgafarm Szövetkezet)

Moderátor: Sarbu-Simonyi Borbála

 

12:00-13:00 Ebéd

 

13:00- 15:00 Adományboltok Magyarországon

 

Egyre népszerűbb Magyarországon a Nagy Britanniából származó adománybolt/charity shop modell. Mit jelent azonban az adománybolt modell Magyarországon? Kik és hogyan működtetik ezeket? Mennyire képesek ezek az adományboltok közösségi finanszírozási formaként hozzájárulni egy-egy társadalmi cél gazdasági fenntarthatóságához?

 

Sági Viktor (Adományháló), Bagdi Nóra (Mozaik Adománybolt), Vízkelety László ( E-cherry Adománybolt) , Takács Balázs, (Adománypont)

Moderátor: Kovách Eszter (Védegylet)

 

15:00-17:00 Társadalmi vállalkozások és környezetvédelem

 

Hogyan lehet a szemétből vállalkozást építeni? Kifizetődők a reuse technológiára épülő vállalkozások? Milyen lehetőségek rejlenek jelenleg Magyarországon az újrahasznosításban?

Hogy működik a brikettgyártás és lehet-e hulladékból elegendő energiát termelni egy településnek télre?

 

Sziromi- Nagy Tamás (Humusz Recycling), Thiessz Angéla (Retextil), Feldmár Nóra (Igazgyöngy Alapítvány)

 

Moderátor: Mester Attila (Közösségi Szociális Szövetkezet)